Curriculum Vitae

Nu ești singur!

Cu ce te pot ajuta?

Psihoterapie individuală

Psihoterapie de cuplu și familie

Psihoterapie adolescenți

Psihoterapie online

Informații personale

Psihoterapeut

Psiholog clinician

Afilieri: Membru al Asociației de Cercetare, Consiliere și Psihoterapie Integrativă

Membru al Colegiului Psihologilor din Romania

Telefon: +40755078877
Email: tiberiu.botea@gmail.com 
Facebook: facebook.com/psihologTiberiuBotea/

motto: Ceea ce nu se obține ușor are valoare.

Pregătire și Competențe

Psihoterapie Integrativă – Strategică – formare de specialitate

Master în psihologie clinică – Psihologia Sănătății, Cercetare Clinică și Optimizare Comportamentală

Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București

Misiune/Cum te pot ajuta

Văd în oameni potențialul și dorința de a creste, de a fi mai bine, dorința pe care o împărtășesc și la realizarea căreia vreau să fiu parte. Văd de asemenea că noi toți avem momente dificile, în care ceea ce avem de făcut pare imposibil, în care ceilalți pare că nu ne înțeleg deloc, în care cei dragi par niște străini sau în care regretăm toate deciziile luate. În astfel de momente ne pierdem încrederea în noi, în capacitățile noastre, în abilitățile de a rezolva probleme, în potențialul extraordinar pe care îl avem. Sunt convins că aceste momente sunt cele în care psihoterapia poate face minuni, poate îndepărta factorii care ne poluează viața, poate să ne elibereze potențialul și să ne ajute să ne explorăm personalitatea. Sunt de asemenea convins că prin psihoterapie putem ajunge să ne cunoaștem mai bine și să îi înțelegem pe ceilalți. De aceea vreau să inspir și celorlalți dorința de a-și urma potențialul relației armonioase cu sine.

Psihoterapie Integrativă – Strategică

Psihoterapia integrativă-strategică invita la dialog atât terapeutul cât şi clientul prin flexibilitatea tehnică şi practică pe care o oferă. Fiind puternic orientată către nevoile persoanei permite o analiză tridimensională a situaţiei, având posibilitatea de a se concentra atât pe simptom cât şi pe problemă de ansamblu. (oferă clientului libertatea profunzimii analizei) Cele două unităţi centrale de lucru ale psihoterapiei integrativa strategică sunt sinele şi relaţia terapeutică. Modelul Sinelui este o hartă modulara cu axe pe verticală şi orizontala funcţionarii şi funcţionalităţii vieţii interioare. În profunzime sinele cuprinde patru domenii – Sine Bazal, Sine Central, Sine Plastic şi Sine extern – acestea fiind în continuă interacţiune cu mediul intern şi extern ce contribuie la construcţia sa prin variate modalităţi. Toate acestea se regăsesc la intersecţia a şase axe ce dictează construcţia, interacţiunea şi modalitatea de funcţionare ale sinelui în raport cu toţi factorii de influenţă din mediul intern şi extern. Cele 4 domenii ale sinelui sunt intersectate de cele 6 axe creând un model comprehensiv al vieţii interioare în care domeniile de analiza sunt biologic, cognitiv, emoţional, psihodinamic, existenţial şi familial. În practică, toate acestea se traduc prin libertatea pe care psihoterapia integrativă-strategică o oferă clientului. Astfel acesta poate aborda nevoia să terapeutică în profunzimea pe care o doreşte şi care îi permite în momentul respectiv, modelul integrativ strategic al sinelui având capacitatea de a facilita atât analiză fină a situaţiilor specifice cât şi crearea unei imagini de ansamblu.

Relația terapeutică

În cabinet, toată interacţiunea clientului cu sinele şi raportarea la problemă în cauză au loc cu susţinerea psihoterapeutului. Cei doi pleacă de la premisa unei alianţe ce transcede tiparele interacţiunii sociale tipice fiind amorfă în stadiu incipient. Deşi are principii clare şi necesită cunoştinte specifice din partea terapeutului, relaţia terapeutică este specială tocmai prin maleabilitatea formei sale de manifestare, întrucât este specifică fiecărei persoane. Prin urmare, are la baza aceleaşi criterii tehnico-profesionale, însă se manifestă într-o formă diferită în raport cu nevoile clientului. Relaţia terapeutică este acel modul ce permite schimbul nealterat de informaţie, ce stimulează interacţiunea autentică a persoanei cu propriile nevoi. În definitiv permite o comunicare autentică şi profundă cu terapeutul şi prin urmare o reflectare reală asupra sinelui.

Relaţia terapeutică este un parteneriat bazat pe termeni stabiliţi de comun acord. Evenimentele se desfăşoare într-o anumită ordine, într-un anumit spaţiu, la o anumită oră şi au ca temă anumite obiective, toate stabilite împreună în acord cu nevoile clientului. Această „rută” psihoterapeutica utilizată la fiecare şedinţă creează un traseu de schimb real de informaţie, prin activarea sistematică a acelor reţele neuronale ale clientului şi astfel lucrul semnificativ cu nevoia persoanei în cauză.

Ai suferit o traumă și îți ocupă toate gândurile?

Trimite-mi un mesaj

Acord politica de protectie a datelor

Sâmbure de motivație

 

Între schimbare și resemnare rezidă ideea de mai bine. Un gând, o trăire, un impuls, un îndemn sau absența lor ghidează către nevoia de îmbunătățire, schimbare, evadare, ameliorare. Traiectoria și modalitatea de a face lucrurile sunt diferite pentru fiecare, însă destinația este aceeași – starea de bine optimă, o viață împlinită, un scop, chiar fericire. Adesea inconștiente, acestea ghidează traiectoria vieții, comportamentul, explică interacțiunea și determină trăirile. Identificarea, modificarea, ghidarea sau acceptarea lor devin astfel unelte esențiale, modulul ce permite dezabstractizarea destinației și o călătorie autentică, împlinită.

Cum schimbarea e inevitabilă, urmările sale au loc indiferent de voința proprii. Aceasta poate să fie utilizată drept instrument fin de modelare sau poate să influențeze aleator, inconștient tiparele vieții. Modalitățile de manifestare ale conduitei, interacțiunii socială sau activității emoționale sunt supuse cristalizării prin repetare. Cum acestea sunt parte activă, constante ale vieții de zi cu zi, ele se află într-o continua modelare, ca urmare a reutilizării ce le întărește, generând schimbare chiar și în absența intervenției persoanei. Astfel acestea pot fi supuse întăririi tiparelor inconștiente sau pot fi ghidate spre noi modalități de funcționare. Modul în care schimbarea are loc depinde de conștientizarea și direcționarea activă a tuturor elementelor ce compun sinele si acceptarea si gestionarea celor imuabile.

Timpul adesea vindecă, însă nu schimbă esențialul. Modificările substanțiale, reale și în acord cu sinele vin din interior, sunt rezultatul acțiunilor interne sau externe ale persoanei. Măsura și intensitatea acestor schimbări este determinată printre altele de limite și potențial. Manifestările fizice sau psihice sunt predefinite prin capacitatea intrinsecă umana de a pune în practică anumite comportamente. Aceste setări sunt diferite de la o persoană la alta, însă nu sunt constante. Evoluţia și schimbarea nu încetează, iar dimensiunea lor se manifesta printre altele prin potențial, care la rândul său nu este predeterminat. Orice este supus, schimbării, iar ghidajul potențialului propriu este o unealtă însemnată în călătoria stării de bine.

Constanța este esențială. Exista un echilibru intern al tuturor manifestărilor naturale și prin urmare și a celor umane. În afara unui efort voit de a controla, starea tipică de activare, trăire, gândire a unui eveniment este aceeași cu cea manifestată, având o intensitate imprecisă, ce variază în jurul unui punct de echilibru. Fiecare inconstantă ce influențează manifestările determină o variație mai mică sau mai mare în raport cu acest punct de echilibru. Prin efort îndepărtarea comportamentului de la nivelul de bază poate fi accentuată. Când punctul tipic de manifestare este mai puțin benefic sau util, depășirea sa poate fi un lucru bun, însă efortul și intensitatea variației vor avea întotdeauna urmări asupra persoanei chiar dacă punctual rezultatele vor fi cele dorite. În schimbare și în atingerea potențialului sunt esențiale constanța cu care ne ghidăm starea de echilibru către puncte benefice, ci mai puțin inconstanța temporara cu care ne îndepărtăm prin mult efort de „echilibru”.

Starea de bine este expresia trăirii autentice a vieții într-un mod benefic, asumat și împlinit. Este găsirea punctului de echilibru ce coincide cu punctul de necesitate. Schimbarea are un rol central, căci nevoia este adesea supusă schimbării. Experiența de viață și experiența profesională mi-au arătat că schimbările reale, consistente, cele ce determină atingerea potențialului în trăirea propriei vieți și găsirea echilibrului în starea de bine sunt cele care vin din conexiunea reala cu sinele. Doar acolo se găsesc nevoile autentice și înțelegerea propriilor limite și posibilități. Prin înțelegerea, cunoașterea și asumarea sinelui poate fi scoasă la suprafață sau sădită esența motivației reale pentru o viață împlinită.

Call Now Button
×