Undeva prin anii 1990, Robert Anda şi Vincent Felitti au iniţiat un studiu cu privire la traumele din copilărie, care s-a dovedit cu adevărat revoluţionar. Acest studiu a reprezentat una dintre cele mai complexe investigaţii care au fost făcute vreodată, legat de abuzul şi neglijarea copiilor şi de efectele acestora în timpul vieţii. Rezultatele acestui studiu au determinat peste 50 de articole ştiinţifice şi peste 199 de conferinţe la care au fost prezentate consecinţele traumelor din copilărie.
Care sunt traumele copilăriei?
Experienţele traumatizante sunt acele experienţe care perturbă dezvoltarea normală a copiilor. în această categorie sunt incluse şi experienţele de abuz fizic, psihic şi sexual, dar şi neglijarea fizică şi emoțională, precum şi toate experienţele care sunt trăite într-un mediu de creştere care nu funcţionează corect şi care prin natura să afectează dezvoltarea normală a copilului. Cele mai comune exemple în acest sens sunt violenţa domestică, prezenţa unui părinte cu probleme psihice, dependența de consum de substanţe, lipsa unui părinte, separarea de familie şi lista poate continua.
Cum te afectează aceste traume din copilărie în viaţa de adult?
O altă concluzie a acestui studiu este faptul că traumele copilăriei au efect important asupra stării de sănătate fizică şi psihică în viaţa de adult. Aceste traume se constituie în factori predictori ai riscului de îmbolnăvire fizică şi psihică. Expunerea la o experienţă infantilă traumatizantă creşte riscul pentru tulburările de învăţare ulterioare şi pentru probleme emoţionale, dar şi pentru probleme de dezvoltare şi probleme de sănătate.
Identifică principalele traume din copilărie
Conform studiului anterior menţionat, traumele din copilărie sunt mult mai des întâlnite decât ne-am putea imagina. Cele mai comune sunt:
– Abuzul fizic – întâlnit la 28% dintre cazurile cercetate;
– Abuzul de substanţe în familie – 26%;
– Lipsa unuia dintre părinţi – 23%;
– Abuz sexual – 20%;
– Tulburări psihice în familie – 19%;
– Neglijare emoţională – 14%;
– Abuz emoţional – 12%;
– Neglijare fizică – 9%;
– Un părinte încarcerat – 4%.
De asemenea, s-a evidenţiat faptul că mai puţin de jumătate din populaţia infantilă nu are experienţe traumatizante şi un sfert din populaţia infantilă trăieşte 4 sau chiar mai multe tipuri de experienţe traumatizante.
Vindecarea traumelor din copilărie
Traumele din copilărie pot fi vindecate prin trei metode de bază:
– Terapie cognitiv-comportamentală – aceasta terapie axată pe traume este un tip de psihoterapie axată în general pe traume, care ajută pacienții să schimbe tiparele distructive aşa cum sunt modelele negative emoţionale, comportamentele şi modul de a gândi, în soluţii pozitive;
– Desensibilizare prin mişcări oculare – această tehnică de terapie este utilizată pentru a trata traumele din copilărie şi problemele legate de stres. Aceasta este o terapie holistică cu abordare somatică şi se concentrează pe legătura dintre corp şi minte. Sunt folosite mişcările oculare pentru a stimula ambele emisfere ale creierului şi pentru a activa centrii de procesare a informaţiei blocaţi de traume;
– Psihoterapia narativă – psihoterapia narativă urmăreşte înţelegerea vieţii cu ajutorul poveştilor, terapeuţii fiind interesaţi să se alăture oamenilor pentru a explora poveştile pe care aceştia le spun despre vieţile lor. schimbarea cadrului de referinţă poate să aibă un rol mai mic în preocupările clientului.
– Vindecarea copilului interior – ideea de copil interior a apărut cu ajutorul lui Carl Jung, copilul interior fiind acea parte a personalității adulte care păstrează comportamentul şi atitudinea din copilărie, ghidată de traumele suferite.
Cum recunoşti un adult cu traume din copilărie?
Adulţii care au avut traume în copilărie au un comportament specific şi pentru a identifica un astfel de adult te poţi ghida după următoarele detalii:
– Adulţii nu îşi amintesc foarte multe despre propria copilărie – persoanele care au avut o copilărie dificilă îşi amintesc doar fragmente din ea;
– Simt că le lipseşte ceva, însă nu îşi pot da seama ce;
– Adulţii care au suferit traume în copilărie se angrenează în relaţii distructive;
– Evita relaţiile şi interacţiunile sociale;
– Îşi neagă şi îşi resping emoţiile;
– Au o stimă de sine scăzută;
– Nu pot avea încredere în cei din jur;
– Le este teamă de moarte;
– Le este teamă de abandon;
– Sunt trişti şi plictisiţi;
– Sunt iritabili;
– Nu au un interes pentru activităţi normale;
– Au probleme cu somnul;
– Au comportament autodistructiv;
– Nu se pot concentra;
– Dezvolta un comportament dependent.
Traume din copilărie, exemple de stiluri de viaţă nesănătoase
Cele mai comune exemple pentru un stil de viaţă nesănătos determinat de traumele din copilărie sunt:
– Predarea – adultul poate alege parteneri care nu sunt capabili să aba o relaţie pe termen lung. De asemenea, adultul poate să simtă că este abandonat chiar şi atunci când partenerul lipseşte doar puţin şi va reacţiona într-un mod exagerat simţind emoţii negative excesive;
– Evitarea – evitarea capcanelor este un alt mecanism de coping prin care adultul se fereşte de emoţii negative. Ei pot evita să se implice emoţional, pot evita să se angajeze la un loc de muncă dificil, pot evita interacţiunile cu oamenii şi lista poate continua.
– Excesul de alimente – excesul de alimente este o unealtă a celor care au suferit traume în copilărie şi nu numai din cauza stării de bine pe care consumul alimentelor preferate îl determină;
– Abuzul de substanţe – la fel ca şi în cazul excesului de alimente, abuzul de substanţe este un apanaj al oamenilor care au suferit diverse traume, datorită stării de bine pe care acestea o oferă.
Cărţi despre traumele copilăriei
De-a lungul timpului au fost publicate mai multe cărţi despre traumele din copilărie, unele dintre cele mai populare fiind:
– Corpul nu uita de Miriam Brousse şi Valerie Peronnet – din această carte aflăm că propriul corp încearcă să ne trimită mesaje şi să ne spună propria poveste pe care încercăm să o uităm. Cu ajutorul acestei cărţi vei putea să identifici cauzele propriilor suferinţe şi a tiparelor pe care te bazezi atunci când iei decizii;
– Vindecarea copilului interior de Ştefănie Stahl – această carte are rolul de a te ajuta să determini cauzele conflictelor din viaţa ta. Cu ajutorul acestei cărţi vei învăţa să ai încredere în forţele proprii, să ai încredere în partener şi să trăieşti mai liniştit fără griji.
Acestea sunt doar câteva exemple, dar poţi găsi mai multe astfel de cărţi pe care să le citeşti atunci când te confrunţi cu traumele din copilărie.