Ce este terapia cognitiv comportamentală si cum te poate ajuta?

Ce este terapia cognitiv comportamentală si cum te poate ajuta?

O şedinţă de terapie cognitiv comportamentală, abreviată şi TCC este o formă de psihoterapie foarte specială, care se axează pe rezolvarea de probleme cu rezultate evidente, care sunt centrate pe vindecarea sau pe ameliorarea anumitor tulburări de sănătate psihică sau pe tulburările psihosomatice. Altfel spus, acest tip de psihoterapie combină de fapt două tipuri de terapie şi anume terapia cognitivă şi terapia comportamentală.

În şedinţele de terapia cognitiv comportamentală se acordă o foarte mare importanţă tehnicilor care vizează restructurarea cognitivă şi atitudinală. Cel mai important principiu al acestei terapii de bază începe de la ideea că modul în care se comportă o persoană este determinat de modul în care aceasta interpretează o situaţie imediată.

Terapia cognitiv comportamentală poate fi centrată pe mai multe zone ale vieţii unei persoane şi poate să abordeze probleme sociale sau emoţionale.

Cum funcţionează psihoterapia cognitiv comportamentală?

Terapia cognitiv comportamentală funcţionează prin schimbarea percepţiei unei persoane asupra tuturor problemelor cu care se confruntă şi îşi propune să schimbe complet modul de gândire şi de comportament care împiedică atingerea anumitor obiective. Spre exemplu, în momentul în care o persoană are depresie, modul în care ea poate vedea lumea este distorsionat. În cazul în care viziunea este distorsionată ea poate face ca o persoană să fie mult mai predispusă la dezvoltarea unei gândiţi negative. De asemenea, toate lucrurile vor fi văzute ca fiind extreme şi este amplificată gravitatea anumitor situaţii.

Prin terapie cognitiv comportamentală este corectat un astfel de comportament, prin evidenţierea gândurilor negative şi prin analizarea lor corectă, pe baza realităţii. În cazul în care pacientul îşi schimbă modul de a gândi, suferinţă emoţională va scădea considerabil şi acesta va avea din nou posibilitatea şi capacitatea de a se bucura de viaţă.

Când este necesar să apelez la un psiholog de terapie cognitiv comportamentală?

Terapia cognitiv comportamentală vine în ajutorul pacienţilor care au gânduri negative şi comportamente negative. Considerând că toate gândurile sunt cele care ne influenţează comportamentul şi modul în care ne simţim fizic şi emoţional, este recomandată psihoterapia cognitiv comportamentală pentru a da semnificaţie tuturor evenimentelor din jurul tău. Aceste semnificaţii nu sunt standard şi vor fi analizate în funcţie de personalitatea ta, însă în momentul în care te confrunţi cu teama, gândirea negativă sau atunci când experimentezi des aceeaşi problemă vei ajunge la anxietate şi stres, ceea ce duce la un cerc vicios. Poţi apela la terapie cognitiv comportamentală pentru a identifica toate gândurile negative şi pentru a evalua cât de reale sunt ele.

Cum te ajută un psiholog de terapie cognitiv comportamentală?

Atunci când te schimbi îţi vei schimba şi viaţă. Învăţând să îţi observi gândurile şi să urmăreşti care este direcţia acestora şi ce roluri au în comportamentul tău, vei învăţa de asemenea mai multe despre tine. Modificarea gândurilor rezultă din capacitatea pe care creierul o are pentru a rescrie toate traseele neuronale. Aceasta este posibilă şi vine în sprijinul schimbării sau pentru a înlocui comportamentele care sunt dăunătoare. De foarte multe ori, interpretările pe care le dăm anumitor evenimente sunt cele care produc mai multă suferinţă decât evenimentul produs. Prin psihologie cognitiv comportamentală înveţi să îţi observi gândurile şi să foloseşti această tehnică în momentul în care eşti prins într-un vârtej afectiv.

Ce probleme se pot trata în cadrul unei şedinţe de terapie cognitiv comportamentală?

Sunt mai multe situaţii în care o persoană ar putea să apeleze la terapie cognitiv comportamentală pentru a rezolva problema gândurilor negative şi a realităţii distorsionate. Furia, atacurile de panică sau depresia şi tulburările bipolare sunt doar câteva exemple. Stresul post traumatic, tulburările de dispoziţie şi problemele de relaţionare sunt de asemenea extrem de dificil de gestionat pe cont propriu, caz în care se recomandă apelarea la un psihoterapeut în psihoterapie comportamentală. De asemenea, problemele de nutriţie cum ar fi bulimia sau anorexia, fobiile, problemele sexuale şi cele cu somnul vor fi tratate cu uşurinţă prin psihoterapie cognitiv-comportamentală.

Psihozele, obiceiurile precum rosul unghiilor sau ruperea părului, insomnia, oboseala cronică şi durerea cronică sunt gestionate eficient prin psihoterapie cognitiv comportamentală.

Cum se desfăşoară şi ce se discută în cadrul unei şedinţe de psihoterapie cognitiv comportamentală?

La şedinţele de terapie cognitiv comportamentală pacienţii învaţă să descopere, să pună întrebări şi să înţeleagă gândurile şi atitudinile, dar şi credinţele şi presupunerile legate de anumite probleme emoţionale şi comportamentale vis a vis de anumite situaţii. Monitorizând şi înregistrând gândurile în mai multe situaţii, care duc la tulburări emoţionale, pacienţii vor determina dacă modul în care gândesc este cel care contribuie la mai multe probleme emoţionale, cum ar fi anxietatea şi depresia. Terapia este cea care îi ajută pe pacienţi să reducă în mod considerabil problemele emoţionale. În cadrul unei şedinţe de psihoterapie cognitiv comportamentală pentru copii sau pentru adulţi, aceştia învaţă să identifice toate distorsiunile de gândire şi să înţeleagă ce li se întâmplă, dar şi modul în care ar trebui să privească în mod obiectiv gândirea pentru a vedea dacă situaţiile pot fi diferite. Spre deosebire de alte tehnici utilizate în psihoterapie, terapia cognitiv-comportamentală va fi concentrată pe gânduri, pe credinţele actuale ale persoanei şi pe ceea ce trăieşte în prezent.

Ce comportamente dobândeşti în urma terapiei cognitiv comportamentale?

Psihoterapia cognitiv comportamentală te va antrena astfel încât să poţi să îţi laşi spaţiu în gânduri şi să poţi să le dai acestora o formă mult mai apropiată de adevăr. Indiferent de motivele de îngrijorare pe care le ai vei reuşi să îţi gestionezi eficient emoţiile şi să astfel ele nu vor prelua controlul asupra ta. Munca ta stă tocmai în aceste gânduri şi în antrenarea lor sănătoasă, dar şi în obţinerea unor soluţii adaptate realităţii.

Cum beneficii are terapia cognitiv comportamentală pentru copii?

În cazul copiilor, patologiile nu sunt iremediabile şi evoluţia lor este de obicei incertă, în timp de diagnosticul poate fi greu de pus. După ce sunt tratate modelele teoretice pentru mai multe tehnici terapeutice, care sunt la dispoziţia specialistului, se poate folosi terapie cognitiv comportamentală astfel încât copilul său poată gestiona mai uşor toate situaţiile prin care trece. Câteva exemple, în care psihologia comportamentală este utilă copilului sunt:

Anxietatea de separare

Fobia şcolară sau refuzul şcolar anxios

Tulburarea obsesiv-compulsivă

Tulburarea de atenţie şi hiperactivitatea

Depresiile

Dependenţa de internet şi de jocurile video

Tipuri de psihoterapie cognitiv comportamentală

Sunt mai multe tipuri de psihologie cognitiv comportamentală:

Terapie cognitivă – se concentrează pe identificarea şi schimbarea gândirii distorsionate şi pe gestionarea răspunsului emoţional;

Terapie didactic-comportamentală – această propune reglarea emoţiilor şi este folosite pentru a trata dependenţele şi tulburările de stres post traumatic, dar şi pentru tulburări de genul Borderline;

Terapie multimodală – această terapie este bazată pe ideea conform căreia problemele psihologice trebuie să fie tratate prin abordară mai multor dimensiuni diferite ale personalităţii, care sunt interconectate;

Terapie emotiv relaţional-emotivă – aceasta face referire la faptul că identificarea convingerilor raţionale şi aducerea lor la suprafaţă, precum şi schimbarea modelelor de gândire este importantă şi trebuie făcută împreună cu un psiholog.

Cum poţi face formare în terapie cognitiv comportamentală?

ATPCR face înscrieri pentru programe de formare complementară în psihoterapie cognitiv comportamentală. Aceste programe sunt acreditate de Colegiul Psihologilor din România şi programul este conform informaţiilor de pe site. Formarea este implementata n sistem modular, iar modulele sunt de obicei susţinute in weekend. La finalizarea acestor module cursanţii vor fi atestaţi in psihoterapii cognitiv comportamentale.

Ai suferit o traumă și îți ocupă toate gândurile?

Trimite-mi un mesaj

Acord politica de protectie a datelor

Ultimele articole

Emotii negative sau neplacute?

Emoțiile sunt o parte esențială în viața oricărei persoane prin rolul major avut în starea de bine. Înțelegerea lor este probabil printre cele mai controversate aspecte ca urmare a modului în care sunt descrise. Sunt întâlnite adesea sfaturi precum “nu lăsa emoțiile...

Cum sa treci peste depresie

Ce este depresia? Depresia poate fi înțeleasă ca absența, pierderea, scăderea sau incapacitatea de a obține recompense, de fapt de a extrage sentimentul de satisfacție din diversele activități, situații, comportamente, relații etc. Diferența esențială intre depresie...

Cum să te calmezi

Pentru a învăța cum să te calmezi când ești nervos e important să începi de la a înțelege ce înseamnă asta. Primul pas este diferențierea următorilor patru termeni: nervos, furios, agresiv, violent. Să fi nervos e înțeles ca un complex de emoții cel mai adesea...

Tratament atacuri de panica

Majoritatea persoanelor trăiesc măcar o dată în viață experiența atacului de panică. Sunt, însă, și indivizi care au atacuri de panică în mod frecvent, fapt ce le afectează viața de zi cu zi. Persoanele care au fost diagnosticate cu tulburare de panică pot fi tratate...

DEPRESIA POSTNATALA

Dr. Adriana-Valentina Șeicăreanu – specializarea psihiatrie la SCJU Constanța Absolventă a Universității...

Agorafobia sau teama de spatii deschise

Dr. Adriana-Valentina Șeicăreanu – specializarea psihiatrie la SCJU Constanța Absolventă a Universității...

Starea de bine: ce este si cum s-o accesezi

Viata de zi cu zi aduce cu sine o serie de provocari de natura si complexitate diferite unde rezultatele variaza de la usor la dificil gestionat sau situatii fara solutie. Cele din urma au de multe ori efectul de a pune persoana in dificultatea prin alterarea starii...

Neuroplasticitatea si efectul psihoterapiei asupra creierului

Dificultatea de a face schimbari benefice acolo unde sunt necesare sau dorite este comun intalnita fie in situatii problematice din viata de zi cu zi, luarea deciziilor sau diagnostice specifice precum anxietate, depresie, stress-postraumatic, tulburare...

Traumele din copilarie: Metode simple de vindecare

Undeva prin anii 1990, Robert Anda şi Vincent Felitti au iniţiat un studiu cu privire la traumele din copilărie, care s-a dovedit cu adevărat revoluţionar. Acest studiu a reprezentat una dintre cele mai complexe investigaţii care au fost făcute vreodată, legat de...

Ce este terapia cognitiv comportamentală si cum te poate ajuta?

O şedinţă de terapie cognitiv comportamentală, abreviată şi TCC este o formă de psihoterapie foarte specială, care se axează pe rezolvarea de probleme cu rezultate evidente, care sunt centrate pe vindecarea sau pe ameliorarea anumitor tulburări de sănătate psihică sau...
Call Now Button
×