Teama de abandon: Ce reprezintă și cum să îi faci față!

Teama de abandon: Ce reprezintă și cum să îi faci față!

Teama de abandon reprezintă o suferință emoțională profundă, cu rădăcini destul de adânci. Nu este ușor să te întorci la originea acestei senzații, dar este extrem de important, dacă vrei să te vindeci. 

Ce este frica de abandon?

Frica de abandon este una dintre cele mai comune temeri ale omului. Faptul că încă din copilărie depindem de grija mamei – care ne hrănește emoțional, ne alintă și ne face să ne simțim în siguranță – ne determină să dezvoltăm o nevoie deosebită de siguranță și înțelegere.

Totuși, pe măsură ce creștem, ajungem să formăm alte relații… care nu vor fi întotdeauna la fel de bune ca aceea pe care am avut-o cândva cu mama. De aici apar multe dubii de sine, frici și neliniști care, la un loc, pun bazele fricii de abandon.

Această frică reprezintă un principiu ce dă coerență experiențelor individului, și se alcătuiește din amintiri, gânduri, sentimente pe care le-a experimentat de-a lungul vieții și care i-au definit existența. 

Cei ce se confruntă cu această teamă de abandon au senzația că vor fi părăsite la un moment dat de persoanele importante din viața lor. Motivul care stă la baza acestei frici este că ei nu se consideră suficient de buni pentru ceilalți.

Frica de abandon la bebelusi

Această frică poate apărea încă din primele momente de viață. Un bebeluș care a fost separat de mamă din diverse motive (boală, depresie post partum) riscă să se transforme ulterior într-un adult cu frică de abandon. 

Copilul are nevoie de iubirea părintelui (în special a mamei). Iar forma cea mai comună de experimentare a acesteia o reprezintă contactul direct. El vrea să simtă prezența mamei, să fie în siguranță, să retrăiască liniștea și protecția din pântec.

Cum se manifestă teama de abandon la copii?

Teama de abandon se manifestă într-un mod extrem de evident în cazul copiilor: cu siguranță ai văzut măcar o dată un copil care se agață cu disperare de mamă, implorând-o să nu plece. Sau un altul care nu vrea să fie lăsat singur în niciun cadru, oricât de sigur ar părea.

În general este destul de normal ca micuții să întâmpine rezistență atunci când urmează să fie separați de cei ce le oferă grijă. 

Totuși, după 6 luni de viață, când copilul începe să înțeleagă ce se întâmplă cu el, devine tot mai predispus la a dezvolta această fobie.

Teama de abandon la copii poate fi depistată după reacții de genul:

  • Copilul nu vrea să stea cu nimeni altcineva în afară de părinți/persoanele care îl îngrijesc în mod curent;
  • Copilul face tantrumuri atunci când se vede singur sau este lăsat din brațe;
  • Este neliniștit sau chiar îngrijorat inclusiv atunci când nu este despărțit de cei ce îl îngrijesc;
  • Are coșmaruri, un somn agitat.

Ce poți să faci?

Ca părinte, dacă depistezi aceste reacții la copilul tău, poți exersa următoarele acțiuni:

  • Vorbește cât mai mult cu copilul tău!
  • Folosește ritualuri (copiii învață mult mai ușor dacă au ritualuri), mai ales la venire și la plecare;
  • Ia-ți mereu la revedere de la copilul tău! Nu te ajută dacă fugi, numai pentru a nu te mai vedea.
  • Păstrează-ți calmul și optimismul!

Cum se manifestă teama de abandon in relație?

Un alt cadru extrem de comun în care se manifestă teama de abandon este in relatie. Persoanele care suferă această fobie experimentează cel mai adesea:

  • Îngrijorări legate de faptul că partenerul le va părăsi;
  • Tendința de a intra în orice relație, oricât de toxică, numai pentru a nu fi singuri;
  • Senzația că nu au prea multe persoane pe care să se bazeze și care să le ofere iubire;
  • Tendința de a apela la strategii de manipulare pentru a ține aproape acea persoană de care se atașează;
  • Sentimente puternice de neîncredere.

Ce poți să faci pentru a scăpa de teama de abandon în relație?

Cel ma bine este să discuți despre această problemă cu un specialist. Ședințele de psihoterapie se dovedesc adesea a fi cele mai eficiente. 

Astfel, dacă vrei să depășești această stare, te invit să te programezi pentru o ședință de psihoterapie, folosind formularul meu de contact!

Ai suferit o traumă și îți ocupă toate gândurile?

Trimite-mi un mesaj

Acord politica de protectie a datelor

Ultimele articole

Emotii negative sau neplacute?

Emoțiile sunt o parte esențială în viața oricărei persoane prin rolul major avut în starea de bine. Înțelegerea lor este probabil printre cele mai controversate aspecte ca urmare a modului în care sunt descrise. Sunt întâlnite adesea sfaturi precum “nu lăsa emoțiile...

Cum sa treci peste depresie

Ce este depresia? Depresia poate fi înțeleasă ca absența, pierderea, scăderea sau incapacitatea de a obține recompense, de fapt de a extrage sentimentul de satisfacție din diversele activități, situații, comportamente, relații etc. Diferența esențială intre depresie...

Cum să te calmezi

Pentru a învăța cum să te calmezi când ești nervos e important să începi de la a înțelege ce înseamnă asta. Primul pas este diferențierea următorilor patru termeni: nervos, furios, agresiv, violent. Să fi nervos e înțeles ca un complex de emoții cel mai adesea...

Tratament atacuri de panica

Majoritatea persoanelor trăiesc măcar o dată în viață experiența atacului de panică. Sunt, însă, și indivizi care au atacuri de panică în mod frecvent, fapt ce le afectează viața de zi cu zi. Persoanele care au fost diagnosticate cu tulburare de panică pot fi tratate...

DEPRESIA POSTNATALA

Dr. Adriana-Valentina Șeicăreanu – specializarea psihiatrie la SCJU Constanța Absolventă a Universității...

Agorafobia sau teama de spatii deschise

Dr. Adriana-Valentina Șeicăreanu – specializarea psihiatrie la SCJU Constanța Absolventă a Universității...

Starea de bine: ce este si cum s-o accesezi

Viata de zi cu zi aduce cu sine o serie de provocari de natura si complexitate diferite unde rezultatele variaza de la usor la dificil gestionat sau situatii fara solutie. Cele din urma au de multe ori efectul de a pune persoana in dificultatea prin alterarea starii...

Neuroplasticitatea si efectul psihoterapiei asupra creierului

Dificultatea de a face schimbari benefice acolo unde sunt necesare sau dorite este comun intalnita fie in situatii problematice din viata de zi cu zi, luarea deciziilor sau diagnostice specifice precum anxietate, depresie, stress-postraumatic, tulburare...

Traumele din copilarie: Metode simple de vindecare

Undeva prin anii 1990, Robert Anda şi Vincent Felitti au iniţiat un studiu cu privire la traumele din copilărie, care s-a dovedit cu adevărat revoluţionar. Acest studiu a reprezentat una dintre cele mai complexe investigaţii care au fost făcute vreodată, legat de...

Ce este terapia cognitiv comportamentală si cum te poate ajuta?

O şedinţă de terapie cognitiv comportamentală, abreviată şi TCC este o formă de psihoterapie foarte specială, care se axează pe rezolvarea de probleme cu rezultate evidente, care sunt centrate pe vindecarea sau pe ameliorarea anumitor tulburări de sănătate psihică sau...
Call Now Button
×